Személyszállítás belföldön - Nemzetközi személyszállítás kisbusszal és autóbusszal
Bíró Zoltán | Személyszállítás kisbusszal Debrecen és környékéről

Ha nincs ötlete, hova utazzon, itt biztosan megtalálja a legjobb célpontot! Legyen szó akár belföld, akár külföldről!

 

Erdélyi körutazás kisbusszal - 2018

2018-es utak:

(Kérjük érdeklődjön telefonon a +36 20 3144575-ös telefonszámon az aktuális szabad hellyel kapcsolatban!)


"A boldogságot csak az bírja el, aki elosztja. A fény csak abban válik áldássá, aki másnak is ad belőle. Most, eredj és élj, mert a világ a tiéd. ”

Hamvas Béla


Szilágysági domboktól a Háromszéki havasokig

Időpont:2018. augusztus 7.-11.
Utazás:1800 km Erdélyben
Szállás:1. éjszaka: Nagyenyed, 2.-3. éjszaka: Bikfalva, 4. éjszaka: Székelyudvarhely. Minden szálláshelyen, a panziókban 2-3 ágyas fürdőszobás, kényelmes szobák várják a csoportot.
Ellátás: a panziókban félpanzió (bőséges reggeli és estebéd)
Részvételi díj: 55000 Ft/Fő
Belépőkre: kb.: 85Ron + a borkostolás

Az ár tartalmazza:az utazást, a szállást, a félpanziós ellátást és az idegenvezetést.
Ajánlott ruházat: hosszabb autóbuszosutazást figyelembe véve kényelmes ruházat, városnéző öltözet (pulóver is!), esőkabát, a hegyekben nyáron is hűvös van és nagyon változékony az idő!Ne maradjon otthon a kényelmes túracipő!

Az egyes programok sorrendje a nyitva tar­tá­sok vagy a rossz idő függ­vé­nyé­ben fel­cse­ré­lőd­hetnek!

ÖNSZERVEZŐDŐ CSOPORT!

PROGRAM

1. nap: Hepehupás vén Szilágyban.
Indulás kora reggel Nagyhegyesről. Nyírábránynál lépjük át az ország határt. Az Alföldet elhagyva „hepehupás vén Szilágyba” érkezünk. A Szilágyság dombjai között vezet utunk. Nevét, egyik legkorábbi tájnevünk, már 1231-ben említették egy oklevélben, mint a Szilágy erdejével határos részt: „tenetmetam cum Silva Zylag". Utunk első megállója Báthory István fejedelem szülőhelye,Szilágysomlyó, ahol a városközpontban található várat és a katolikus templomot tekintjük meg. Utunkat a Nádas folyó mentén, „Cifra Kalotaszeg” vidékén folytatjuk. Ismerkedés Kalotaszeg legszínpompásabb,leghagyományőrzőbb területével. Mérán a tájházban berendezett „cifraszobát” nézünk meg. A hosszú autóbuszos utazás után jól fog esni egy kis túra. Irány a „ketté szakadt hegy”! Könnyű túra a Tordai –hasadékban.A túra időtartama kb.: 2 óra,  mivel az ösvény mészkő párkányai eléggé csúszósak, papucs és szandál kizárva! Túracipő szükséges!A mai nap utolsó állomása: Nagyenyed.A csendes kisváros főterét, a középkori várat és a várudvaron álló református templomot nézzük meg. A külső várfalon az emléktáblánál megemlékezünk a hétszáz enyedi polgárról, akiket a szabadságharc idején a mócok mészároltak le. A városka központjához közel elfoglaljuk szállásunkat. Vacsora a panzióban.Vacsora után séta a „palackba zárt napfény nyomában”. Borospince látogatás és borkostoló, ismerkedés az Enyed környéki borokkal

2. nap: Erődtemplomok földjén.
Reggeli a panzióban. Szászföld északi részén kezdjük napunkat. Az egykori medgyesi szék központján, Medgyesen átutazva érjük el az egyik legimpozánsabb erődtemplom faluját,Berethalmot. A XVI sz-i gótikus építmény a Világörökség része. A két falgyűrűvel övezett templomban megtekintjük Erdély legnagyobb szárnyasoltárát, céhzászlókat és keleti szőnyegeket. Itt tartják minden év szeptemberében az erdélyi szászok találkozóját. Délután Segesvár roman­tikus, kö­zép­ko­ri óvárosával is­mer­ke­dünk (UNESCO vi­lág­örök­ség), séta a városban. A napunk végeztével megérkezünk a Bodzai hegyek lábánál, csodálatos környezetben található Bikfalvára. Szállás elfoglalása és vacsora a panzióban. Vacsora után pihenés vagy könnyű séta a panzió körül, de térítés ellenében az edzőtermet, teniszpályát vagy a szaunát és a jakuzzit is ki lehet próbálni.

3. nap: Szászföld központja a Korona város
Reggeli után indulunk felfedezni a Kárpát kanyar érdekességeit a Brassói havasok lábánál. Napunkat Prázsmáron kezdjük, a szász erődtemplomnál, mely Erdély egyik különleges látnivalója. A Világörökség részét képező, kettős várfallal övezett templom építésének kezdete a XIII. század elejére tehető. A lőrésekkel ellátott külső várfal védelmi célokat szolgált, míg a négy emelet magas belső falban több száz cella került kialakításra, melyekben a falusi lakosság átvészelhette a veszélyt. Majd megérkezünk Szászföld központjába, Erdély leggazdagabb városába, Brassóba. A várost falak, tornyok, kisebb erődítmények védték. Hangulatos utcákon keresztül jutunk el a Feketetemplomhoz, majd a Fő térre, és a városházához. A városnéző program közben rövid szabadprogram, ebédelési lehetőség. A délutáni órákban tovább utazunkOrbai szék egykori központjában, Kovásznára. A városról írja Orbán Balázs:„Számos ásványos forrásai között első helyen felemlitempiacza közepén felszökkenő azon csudás forrását, melyet Pokolsárnak neveznek” Rövid séta a főtéren. Napunk utolsó programja Mikes Kelemen szülő­fa­lujába, Zágonba vezet, lá­to­ga­tás az egykori Mikes-kúriában beren­dezett em­lék­mú­ze­umban. Estére visszaérkezünk szállásunkra. Vacsora a panzióban.

4. nap: A pokol tornácza és a kokojzás
A reggeli elfogyasztása után napunkat „Háromszék Párizsában” (Orbán Balázs elnevezése), Kézdivásárhelyen kezdjük. Ez a legkeletibb magyar többségű város, melyet a legszebb erdélyi városnak tartanak. Megnézzük a Főteret és Gábor Áron szobrát. A városnézés után a Torja-patak mentén, Bálványoson át a Torjai büdösbarlanghoz utazunk, ahol a száraz, kénes gázömlés gyógyhatású! Páratlan természeti ritkaságokat, gyönyörű helyeket keresünk fel a nap hátralevő részében: a Csomád kráterében található Szent Anna-kráter tavat. Séta a tó körül és a Szent Anna kápolnához, ahol minden évben Anna –napi búcsút tartanak. A vulkán másik kráterében a Mohos-tőzegláp (Kokojzás) alakult ki. Az ingoványos talaj fölött épített fahídon sétálunk be a láp, a csillogó tószemek és a jégkori növények világába! A mai napra túra cipő szükséges! Délután felkeressük Erdély leghíresebb búcsújáró helyét, Csíksomlyót, ahol meglátogatjuk a Kegytemplomot: „A Jóisten Csíksomlyón osztotta szét világunkat a nemzetek között. Azért, hogy a nemzetek ne civakodjanak a kék bolygó területei fölött. Összehívta őket a csíksomlyói dombtetőre. Ott, ahol a kápolna most áll, az Úr megáldotta a földet. Ezért ott a föld mélyéből áradni fog örök időkig jóság energiája. „ És hogy hogy folytatódik a legenda? Megtudjuk a helyszínen! A nap végeztével megérkezünk Székelyudvarhelyre, szállás elfoglalása, vacsora a panzióban. Vacsora után séta Székelyföld legmagyarabb városában.

5. nap: A sóvidék
A reggeli elfogyasztása után autóbuszra szállunk és búcsút véve kedves vendéglátónktól, Gizi nénitől, indulunk haza. Rövid megálló és vásárlási lehetőség Korondon, ahol vásárolunk a székely fazekasok munkáiból az egész évben tartó kirakodóvásárban. Hosszabb pihenőt tartunk Szovátán, ahol a szabadprogram alatt: sétálhatunk ( a Medve-tó körül hófehér sósziklák ), vásárolhatunk és fürödhetünk a Medve-tóban ( magas sótartalom miatt a fürdőzők lebegnek ). A mai napra fürdőruha szükséges, ha kiszeretnénk próbálni a „lebegést”! Folyamatos utazás hazafelé. Útközben pihenő és vásárlási lehetőség Körösfőn. A határ átlépése után hazaérkezés az esti órákban.

"Nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk. ”

Tamási Áron


Érdeklődni: Biró Zoltán (Telefon: +36 20 3144575 - Email: birozoltan0205@gmail.com)

Személyszállítás - Kisbusz bérlés - Minden jog fenntartva 2010 - Bíró Zoltán e.v.